headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Vietnam

Vietnam is een land dat nooit verveelt en waar je heel duidelijk de verschillen tussen het altijd vrijere zuiden en het meer communistische noorden kunt waarnemen. Schilderachtige rijstvelden, rode rivieren omringd door bamboebossen en een grillige kust met rotsformaties zijn karakteristiek voor noordelijk Vietnam.

In het zuiden van Vietnam bevindt zich de motor van Vietnam: Ho Chi Minh City. Deze groeiende jetset stad lijkt meer op Bangkok en Singapore dan op Hanoi. Zuidelijk Vietnam is sneller, drukker en meer ontwikkeld.

Het is een land vol tegenstellingen: dichtbevolkte steden, chaotisch verkeer afgewisseld door platteland waar de tijd stil lijkt te staan. De mensen leven er zeer eenvoudig. Het dagelijks leven speelt zich hoofdzakelijk op straat af en begint ‘s ochtends om een uur of vijf.  Overal in het land zie je kleurrijke boeddhistische  tempels en ieder huis heeft een eigen altaar waar fruit en wierook geofferd wordt om de goden gunstig te stemmen.

 

Taal
Het Vietnamees is een taal met hele andere klanken en een andere structuur dan het Nederlands, er zijn zes verschillende tonen. Als een lettergreep niet op de goede toonhoogte wordt uitgesproken, krijgt het een hele andere betekenis!
Het letterschrift lijkt op het Europese letterschrift, maar met meer accenten en komma’s. In hotels en restaurants wordt meestal redelijk Engels gesproken.
De jongeren leren Engels op school en zullen nadat ze hun verlegenheid hebben overwonnen graag een praatje met je maken. Vanwege de Franse invloeden spreken vooral ouderen (maar soms ook studenten) Frans!

 

Eten & Drinken
Het Vietnamese eten is heerlijk en zeer verfijnd. De Franse invloeden hebben er mede voor gezorgd, dat de Vietnamese keuken faam geniet, die verder gaat dan de smaakvolle kleine loempia’s. De keuken van Vietnam bestaat veelal uit rijst- of noedel gerechten met sojasaus en vissaus. Deze zijn bijna altijd aangevuld met verse groenten, kip, vis, en varkens- of rundvlees. Ook zijn kruiden erg belangrijk in de Vietnamese keuken. Erg lekker zijn de noedels en de bamisoep, oftwel pho.
De Vietnamezen serveren hun eten graag op sierlijke wijze, in mooie kommen en schalen, en ze eten vaak met stokjes. Delicatessen als krab, kreeft, langoesten en garnalen worden vaak goedkoop aangeboden.  De meest populaire gerechten zijn nema ran (loempia’s), bun thang (noedels met plakjes varkensvlees, eieren, roerbakken kip en garnalen), gestoomde schaaldieren met gember, en zeekrab met zout.

De Vietnamezen drinken graag thee en koffie, maar bier is ook overal te krijgen, vooral in de grote steden, net als wijn. Vietnam heeft een groot aantal lokale biersoorten. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse soorten verkrijgbaar.

 

Festivals en Feestdagen
De Vietnamese feestdagen worden geteld volgens de maankalender die uit gaat van de maancyclus.
3 februari          Ontstaan van de Communistische partij
30 april              Dag van de Overwinning
1 mei                 Dag van de arbeid
19 mei               Ho Chi Minh’s verjaardag
27 juli                 Memorial Day
15 augustus    Mid Autumn Festival of Kinderfestival
19 augustus    Revolution of August 1945 celebration
2 september    Onafhankelijkheidsdag

Het belangrijkste feest voor een Vietnamese familie is ieder jaar het zogenaamde Tet-Festival, het Vietnamese Nieuwjaar. Dit valt ieder jaar op een andere datum, ergens tussen half januari en half februari. In die periode komen veel overzeese Vietnamezen terug naar hun familie in Vietnam. Een week voor en een week na het Tet-festival ligt het openbare leven in heel Vietnam stil en zijn banken gesloten.

 

Veiligheid
Vietnam is een relatief veilig vakantieland maar toeristen zijn in toenemende mate een interessant doelwit. Vooral in Ho Chi Minh City zijn op sommige plaatsen zakkenrollers actief.
We adviseren daarom om je gezond verstand te gebruiken en op te passen.
Wij raden je aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van je waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In je hotel kun je bijna altijd(gratis) over een kluisje beschikken. De straten in de grotere steden zijn erg druk met fietsers, brommers en steeds meer auto’s. Er zijn weinig verkeerslichten wat het oversteken soms lastig maakt.

 

Geschiedenis
Na de val van het zuiden in 1975 was het communistische land gesloten voor de wereld. Eind jaren ’80 begon de regering haar nieuwe politiek en sindsdien kan dit vredige land bezocht worden door toeristen.  De Franse en Amerikaanse bezetters hebben hun sporen nagelaten in het leven van de Vietnamezen. In bijvoorbeeld Hanoi vindt je nog veel gebouwen uit de Franse koloniale tijd.  In het zuiden van Vietnam zijn nog volop sporen te vinden van de Amerikaanse inmenging tijdens de Vietnam-oorlog.

Reisvoorstel aanvragen
close slider